Lovikka Husmodersförening


Husmodersföreningen bildades 1951 av driftiga kvinnor i byn, de såg till att få Pajala Kommuns första vägbelysning till Lovikka redan år 1955. För att få ihop pengar till detta höll de i fester, auktioner, lotterier och filmvisning. Samt en egenavgift på 25 öre till belysningskassan, som de gav vid varje syjuntamöte en gång i veckan.

 

1962 registrerade Husmödrarna varumärket Äkta Lovikka-vante hos Patent- och registreringsverket, PRV. Varumärket används än i dag av de medlemmar som har rättigheten enligt föreningens stadgar att traditionsenligt tillverka och sälja den unika Lovikkavanten. Idag stickas även andra produkter som mössor, sockar och halvvantar med Lovikkainspiration, som är en vidareutveckling av den traditionella Lovikkavanten.



 Guinness rekord

Jättevanten

år 2000


Husmödrarna tillverkade en jättevante av måtten herrvante x 12 detta på stickor nummer sju. Själva vanten mätte 3,5 m i höjd samt 1,5 m i bredd. Tummens bredd var 70 cm samt 1 m i längd. Till tofsen användes 150 ulltrådar som flätades ihop till en 2 m långfläta med en tofs i änden som mätte 0,5 m. 


Det var 14 stickerskor som stickade 367.000 maskor.

Kardningen gjordes maskinellt hos företaget Lovikka vanten AB, medan finputsning sköttes med handkardor. Kragen broderades med ullgarner i färgerna blå, röd och gul.


Det tog ca 120 timmar mellan 15 februari-24 maj att färdigställa vanten. Garnåtgången var ca 20kg ull stickgarn samt 2 ,5 kg ull brodyrgarn.


Tyvärr finns inte orginal Jättevanten kvar. Vid tillverkningen estimerades vantens tid till 10 år, men den stod kvar i det dubbla, så efter 20 år monterades den ner då den inte var i fint skick längre.